Kurczak, jedno z najpopularniejszych mięs, które można przyrządzić na milion sposobów! Moja przygoda zaczęła się już jak byłam mała, gdyż mój dziadek posiadał kurnik i często bawiłam się z małymi, żółtymi dziobakami ;)
Wczoraj planując zakupy zorientowałam się, że dawno nie gościł na naszym stole. Postanowiłam to nadrobić i tak oto powstało danie na grillowanego kurczaka z porem, papryką i pieczonymi ziemniakami, na które przepis już niedługo :)
Por to warzywo dość kontrowersyjne. Przez długi czas miałam przed nim obawy, ale uduszony i miękki naprawdę smakuje fantastycznie! Cieszę się, że przekonałam do niego moją siostrę, tatę oraz Lubego :)
Zapraszam na dzisiejszy obiad!
Składniki (2 osoby)
2 x pierś z kurczaka
1 x por
1 x papryka czerwona
1 łyżka oliwy z oliwek
2 łyżki masła
mój sekretny składnik: 2 łyzki białego serka (np. Almette, ja użyłam Tartare z czosnkiem i ziołami)
1 łyżeczka jogurtu naturalnego
7 ziemniaczków
przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka, czosnek, bazylia/oregano
Przygotowanie:
- Kurczaka marynujemy w 1 łyżce oliwy z oliwek oraz przyprawach (sól, pieprz, papryka, czosnek). Zostawiamy na 10-15minut
- Obieramy i gotujemy ziemniaki. Jak będą gotowe, wkładamy je do naczynia żaroodpornego, polewamy oliwą i posypujemy przyprawami (bazylia, oregano, papryka, czosnek), pieczemy przez 20min. w temp. 200'C.
- W garnku rozgrzewamy 1 dużą łyżkę masła i wrzucamy pokrojony por z papryką. Posypujemy solą i pieprzem i czekamy, aż warzywa zmiękną. Można dodać 2 łyżki wody, aby pomóc warzywom :)
- Po ok. 10-15min. dodajemy serek i łyżeczkę jogurtu. Mieszamy i zmniejszamy ogień. Pilnujemy, by się nie przypaliło!
- Na rozgrzaną patelnię do grillowania* wkładamy kurczaka i grillujemy ok. 5min. z każdej strony (w zależności jak wysmażonego i soczystego kurczaka chcecie).
- Kurczaka na talerzu polewamy naszym "sosem" porowo-paprykowym, dodajemy ziemniaki oraz ketchup/majonez do smaku:)
Volià, kurczak pod porowo-paprykową pierzynką gotowy! :)
*patelnia do grillowania to jeden z moich najlepszych zakupów! Służy mi już dobre kilka lat, można na niej grillować mięso, warzywa, robić grzanki, podgrzewać chleb, robić tosty francuskie... zastosowań jest mnóstwo :) polecam! A jeżeli nie macie jej pod ręką, możecie oczywiście usmażyć kurczaka na patelni lub w piekarniku :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz