24.10.2014

S... Szpinak&Szparagi!

Szpinak po cukinii i brokułach to kolejna rzecz, która zawsze znajduje się w mojej kuchni. Kocham zielone warzywa (no, może oprócz zielonej papryki ;)). 
Szpinak często kojarzy się z daniami jednogarnkowymi i makaronem, który jest przez niego oplatany. Ja uwielbiam go jeść ot tak i sama decydować, czy chcę go skosztować z mięsem, czy bez ;) 
Niesamowity jest fakt, jak nasze smaki potrafią się zmienić! Pamiętam, jak w dzieciństwie szykowany przez mamę szpinak, lądował po kryjomu w garnku. Dziś nie wyobrażam sobie życia bez niego :) 

Zapraszam Was na pyszny obiad, który jest doskonałym daniem zarówno po treningu, jak i ciekawą i ładnie prezentującą się potrawą na kolacje.

Składniki na 2 osoby:
  • 2x pierś z kurczaka
  • opakowanie szpinaku
  • jogurt naturalny*
  • 1 x mozarella
  • saszetka (?) ryżu 
  • sól/pieprz/ ząbek czosnku/papryka/imbir
  • 2 łyżki masła 
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 6 x szparagi ze słoika
    *można zastąpić śmietaną do gotowania
Przygotowanie:

  1. Ryż gotować według instrukcji  na opakowaniu
  2. Kroimy kurczaka na średniej szerokości paski, posypujemy (wg uznania) solą, pieprzem, czosnkiem i papryką, wrzucamy na rozgrzaną oliwę, smażymy z dwóch stron
  3.  Rozgrzewamy masło w garnku, dodajemy szpinak. Gdy będzie rozmrożony,dodajemy  1 małą łyżeczkę pieprzu, pokrojony duży ząbek czosnku, łyżeczkę świeżego imbiru. Mieszając, dodajemy (wg uznania) 2-3 łyżki jogurtu/śmietany. Szczypta soli dopełni wszystko, mniam! (muszę się kontrolować, by podczas próbowania nie wyjeść zbyt dużo szpinaku ;p)
  4. Co ze szparagami? Dosłownie na chwilkę przed podaniem położyć je na patelnie, by zrobiły się ciepłe.
  5. Danie należy podawać w następujący sposób: szpinak, 2 plastry mozarelli, kawałki kurczaka, 3 szparagi. Z boku towarzyszyć  im będzie ryż*.

*fajną alternatywą są też pieczone ziemniaki.

Smacznego! :)



1 komentarz: