29.10.2014

J... Jaglanka [kasza jaglana 2.]

Śniadanie, to najważniejszy posiłek w ciągu dnia! Zasypiając w mojej głowie ustalam sobie, co takiego pysznego zjem na śniadanie. Mój luby (typowy Francuz, jadłby tylko ciastka i chleb z dżemem na śniadanie) z obrzydzeniem patrzy co rano na rondel z gotującą się jaglanką bądź owsianką. Dziś nawet stwierdził: ble, ja bym tego nigdy nie zjadł! Na co odpowiedziałam: tak samo mówiłeś na temat jajecznicy z rana jakieś 2 lata temu, a teraz często się jej domagasz ;)

Zwyczaje śniadaniowe to bardzo ciekawy temat. Ja staram się je jak najczęściej modyfikować i wprowadzać dużo kolorowych owoców :)

Dziś znowu postanowiłam przygotować kaszę jaglaną, jednak jej przygotowanie trochę się różni od tej ostatniej <klik> . Chciałam sprawdzić, czy jej prażenie przed wypłukaniem faktycznie nadaje orzechowy aromat i lepszy smak.

A więc do dzieła!

Składniki [1 porcja]:

3 łyżki kaszy jaglanej
woda (musi znajdować się nad owsianką)
1 łyżka mleka
szczypta soli
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka miodu
Dodatki: 1 małe jabłko, rodzynki, migdały, miód


Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną prażymy w suchym garnku. Uważamy, ponieważ szybko się przypala!
  2. Gdy odczujemy specyficzny zapach, wypłukujemy ją w wodzie.
  3. Ponownie umieszczamy kaszę, zalewamy wodą, dodajemy szczyptę soli i pod przykryciem, na małym ogniu gotujemy ok. 15-20 min. 
  4. Od tej pory NIE MIESZAMY. Jeżeli nie upłynie tyle czasu, a kasza wypije całą wodę, można jej jeszcze dodać.
  5. Po 15min. dodaję łyżkę mleka, trochę cynamonu, mieszam i od razu zdejmuje z garnka. 
  6. Ozdabiam owocami, bakaliami, orzechami i polewamy miodem.
Voilà! Jesienna kasza gotowa do spożycia :) może nie należy do najszybciej przygotowywanych śniadań, ale spójrzcie na do z innej strony... nie trzeba jej mieszać, więc przez 15min. można wziąć prysznic, pomalować się, przygotować kawę itd. :) a mój werdykt? Jakoś nie widzę dużej różnicy między sposobem przygotowania ;)

Miłego dnia!


2 komentarze:

  1. kasza jaglana odpowiednio doprawiona i podana z ulubionymi dodatkami z pewnością zasmakuje nawet najbardziej wybrednym :) Twoja propozycja wygląda wyśmienicie!

    OdpowiedzUsuń