Jak to mawiała moja polonistka "minimum słów, maksimum treści". Zmieniam to legendarne powiedzenie na "minimum składników, maksimum smaku". Co tu dużo mówić.. MUSICIE (tak tak!) naprawdę spróbować, a przekonacie się o czym mówię.
Składniki:
3 szklanki nieugotowanego makaronu pełnoziarnistego fusilli
4 plastry szynki parmeńskiej
7 pomidorów suszonych
125g świeżego szpinaku
1/2 opakowania sera feta
2 ząbki czosnku
2 łyżki i 1 łyżeczka oliwy z oliwek
sól, pieprz, bazylia, oregano, papryka ostra i słodka
opcjonalnie: parmezan do posypania
Przygotowanie:
- Makaron gotujemy wg wskazówek na opakowaniu.
- Na 2 łyżkach oliwy podsmażamy pokrojony w kostkę czosnek. Po kilku minutach dodajemy umyty szpinak. Mieszamy i zostawiamy na średnim ogniu.
- Gdy szpinak się skurczy, doprawiamy go solą i pieprzem. Mieszamy, ściągamy z ognia i odsączamy.
- Na tej samej patelni na 1 łyżeczce oliwy smażymy pokrojone w kostkę lub paski pomidory suszone. Po 5 minutach dodajemy ugotowany makaron i lekko podsmażamy.
- Gdy makaron będzie lekko zarumieniony, dodajemy wcześniej przygotowany i odsączony szpinak oraz pokrojoną w paski szynkę parmeńską. Doprawiamy łyżeczką papryki ostrej i słodkiej, łyżką oregano i bazylii. Mieszamy.
- Zostawiamy na patelni, a kilka minut przed podaniem posypujemy fetą. Lekko mieszamy.
Słowa nie są w stanie opisać tego smaku, więc koniecznie spróbujcie tego dania w swojej kuchni!
To nie tajemnica, że uwielbiam wszelkie makarony, ale taki to już w ogóle mogłabym jeść co dzień, ma tak pyszne składniki.
OdpowiedzUsuń