22.01.2015

Salatka z miodowym kurczakiem, grillowaną cukinią i szparagami

Żadna sałatka nie będzie nudna, jeśli postawimy na niecodziennie i zazwyczaj dostępne, ale nie zawsze znajdujące się w naszych kuchniach produkty. Mój wybór padł na marynowanego w miodzie kurczaka oraz grillowane warzywa: cukinię i... białe szparagi. Skąd szparagi o tej porze? A ze słoika! ;) i wiecie co? Nie zawiodły!

Składniki
marynata: 1 i 1/2 łyżeczki miodu
1 łyżeczka oliwy
szczypta soli i pieprzu
1 łyżka pietruszki suszonej (albo świeżej)
1 łyżeczka curry w proszku
1 łyżeczka bazylii
kilka kropel sosu sojowego ciemnego

1 duża pierś kurczaka
garść sałaty
1 duży pomidor
8 plasterków cukinii
1/2 ogórka
1/2 opakowania sera FETA
6 szparag ze słoika
3 łyżeczki kukurydzy z puszki

sos vinaigre 
opcjonalnie: grzanki z chleba (u mnie chleb razowy)



Przygotowanie:
  1. Kurczaka kroimy w paski i marynujemy i wstawiamy do lodówki na 20 minut.
  2. Nagrzewamy piekarnik do 180'C.
  3. Przygotowujemy sos.
  4. Grillujemy cukinie z obu stron. Gdy będą gotowe, przekładamy je do miseczki, aby trochę ostygły.
  5.  Do miski przekładamy sałatę, umytego pokrojonego pomidora i ogórka, kukurydzę, cukinię oraz fetę.
  6. Pieczemy kurczaka w 180'C przez 15 minut.
  7. Kilka minut przed podaniem grillujemy delikatnie szparagi z obu stron.
  8. Sałatkę polewamy sosem, mieszamy. Przekładamy na dwa talerze. Na każdej kładziemy 3 szparagi i kawałki upieczonego kurczaka.

Ta słodka marynata idealnie gryzie się z musztardowo-balsamicznym sosem. Pycha!







 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz