05.01.2015

I... Indyk z suszonymi pomidorami i serem pleśniowym.

Każdy ma czasem dłuższą bądź krótszą fazę na jakieś warzywo, mięso czy... deser. U mnie ostatnio nie może zabraknąć suszonych pomidorów i sera pleśniowego. Dziś proponuję Wam aromatyczną, bazyliową pierś z indyka z właśnie tymi dodatkami.

Składniki:
2 x pierś z indyka
4 pomidory suszone
6 kostek sera pleśniowego (resztę użyłam do sałatki)
1 łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz, bazylia, oregano, papryka słodka, czosnek

opcjonalnie: ryż brązowy i sałatka z pomidora, ogórka i oliwek

Przygotowanie:
  1. Piersi indyka myjemy, osuszamy i usuwamy wszelkie błony i nieładne rzeczy.
  2. Przekładamy na talerz. Zalewamy oliwą. Dodajemy przyprawy: szczypta soli, łyżeczka pieprzu, łyżeczka papryki słodkiej, 1 łyżka oregano, bazylii i czosnku. 
  3. Mieszamy i zostawiamy w marynacie na ok. 30minut.
  4. Nagrzewamy piekarnik do 180'C.
  5. Mięso przekładamy na papier do pieczenia i pieczemy przez 17 minut.
  6. W tym czasie robimy salsę: do miski wrzucamy opłukane pod letnią wodą i pokrojone w kostkę pomidory oraz ser. Mieszamy.
  7.  Gdy czas pieczenia dobiegnie końca, układamy salsę na mięso i pieczemy kolejne 5 minut w temp. 170'C.
Pyszny, soczysty, aromatyczny i przede wszystkim zdrowy obiad do bateria do działania na resztę dnia! Podałam z brązowym ryżem i sałatką z sosem vinaigre
Volià! Smacznego!






1 komentarz: