18.01.2015

P.. Penne z boczkiem i porem&papryką&parmezanem

Makaron jest ekstra, bo czegokolwiek do niego nie dodasz, nie możesz zepsuć dania. Ostatnio wspominałam moje kulinarne początki, gdy nie uznawałam makaronu bez masy składników. Dziś już wiem, że to właśnie ich minimalna ilość i dobre dopasowanie są kluczem do sukcesu. Por i czerwona papryka to jedno z moich ulubionych połączeń, a samo danie zdobyło gromkie brawa i aplaus samego Naczelnego ;)

Składniki:
1/2 opakowania makaronu penne (u mnie makaron pełnoziarnisty)
120g boczku
1 duży por
1/2 papryki czerwonej
4 pieczarki
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 ząbek czosnku
1 duża cebula
1 łyżka oleju rzepakowego
parmezan
sól, pieprz, bazylia, oregano, pierz ziołowy, papryka ostra, 1 łyżeczka kurkumy

Przygotowanie:
  1. Makaron gotujemy wg wskazówek na opakowaniu.
  2. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojony czosnek i cebulę. Dodajemy do nich boczek i smażymy, aż osiągnie lekko złotawy kolor.
  3. Paprykę, pieczarki i pora myjemy, kroimy w paski lub kostkę, dorzucamy do patelni. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i bazylią.
  4. Do łyżki jogurtu dodajemy kurkumę i oregano. Mieszamy i dodajemy do warzyw na patelni. Zmniejszamy ogień. Dodajemy makaron, mieszamy i pozostawiamy na chwilę. 
  5. Gdy danie jest na talerzu, posypujemy go startym parmezanem. 

Takie proste, a takie pyszne! 




1 komentarz: