14.01.2015

K... Kurczak curry w mleku kokosowym, z papryką i fasolką.

Uwaga, uwaga! Do wszystkich miłośników kurczaka i ostrości! Dziś lecimy do Chin na pikantny obiad! W końcu dorwałam pastę curry, a robiąc porządki w lodówce znalazłam mleko kokosowe. U mnie nic się nie zmarnuje i wszystko znajdzie zastosowanie.

Składniki:
1 x pierś kurczaka
1,5 łyżki pasty curry (czerwonej)
1 puszka zielonej fasolki
1/2 dużej papryki czerwonej
1 ząbek czosnku
1 średnia cebula
1 łyżka oleju rzepakowego
1 kartonik mleka kokosowego
pieprz, sól, łyżka sosu sojowego

opcjonalnie: ryż brązowy

Przygotowanie:
  1.  Ryż gotujemy wg wskazówek na opakowaniu.
  2. Rozgrzewamy olej na patelni (lub w woku), dodajemy pastę curry i podsmażamy ok. 1minutę na średnim ogniu. Dodajemy czosnek. Mieszamy.
  3. Kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, opruszamy solą i pieprzem. Dodajemy na patelnię i smażymy ok. 5min, aż kurczak nie będzie surowy.
  4. Paprykę myjemy. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę, fasolkę odsączamy i wszystko dodajemy na patelnię. Zalewamy mlekiem kokosowym. Mieszamy. Dodajemy sos sojowy, ponownie mieszamy i trzymamy na małym ogniu.
Nie zdajecie sobie nawet sprawy, jakie to pyszne i naprawdę błyskawiczne danie! Smacznego!




1 komentarz: