05.01.2015

Z... Zupa porowo-cebulowa z serem pleśniowym.

Zupy nie muszą być nudne,dlatego nie bójcie się konfigurować ich składu i dorzucać składniki, które z pozoru wydają się nie pasować. Moja zupa cebulowo-porowa została wzbogacona pysznym serem pleśniowym, który rozpływa się w ustach!

Składniki:
2 średnie pory
2 i 1/2 cebuli
1 duża marchewka
1 ziemniak
250ml bulionu
1/2 opakowania sera pleśniowego
1 łyżka masła
sól, pieprz, 1 łyżeczka curry w proszku, papryka słodka i ostra, pietruszka suszona, czosnek granulowany

Przygotowanie:
  1. Marchewkę i ziemniaka obieramy, kroimy w kostkę. Gotujemy w 250ml bulionu.
  2. Rozgrzewamy masło. Pora i cebulę oczyszczamy, kroimy w kostkę i smażymy na średnim ogniu (uwielbiam ten orzechowy smak pora!). Można podlać 1/2 szklanką wody.
  3. Gdy por i cebula będą miękkie, dodajemy je do bulionu i gotujemy na średnim ogniu.
  4. Dodajemy trochę soli, 1 łyżeczkę pieprzu i suszonej pietruszki, szczyptę papryk.
  5. Gotujemy kolejne 5 minut.
  6. Gdy marchewka i ziemniak będą miękkie, wszystko blendujemy. Wcześniej proponuję odlać 1 szklanką bulionu. Gdyby okazało się, że zupa jest zbyt gęsta, dodajemy trochę wody/bulionu.
  7. Do zblendowanej zupy dodajemy 1 łyżeczkę curry, szczyptę czosnku i 4 kostki sera pleśniowego. Mieszamy i zostawiamy na ok. 5 minut na średnim ogniu. Ściągamy z ognia.
Podajemy z chrupiącą grzanką i plastrem sera, który pod wpływem ciepłej zupy zacznie się cudownie topić, co doda wszystkiemu kremowego, acz intensywnego smaku. Smacznego!






1 komentarz: