Mąkę, mleko i jajka powinien mieć każdy w swojej lodówce! Te 3 podstawowe składniki w połączeniu z ulubionymi warzywami bądź mięsem przemienią się w pyszne przystawki! Długo myślałam nad moją kombinacją, aż zdecydowałam się na połączenie cukinii, szynki i fety.
Składniki:
1 + 1/2 cukinii
2 plastry szynki
1 duża cebula
1 łyżka masła
1/2 opakowania sera FETA
1 szklanka tartego sera (u mnie Emmentaler)
sól, pieprz
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
dosłownie szczypta soli
2 jajka
1/2 szklanki mleka
1/3 szklanki oleju (ja dodałam oliwy, również się sprawdziła!)
2 łyżki wody
pieprz, bazylia, zioła prowansalskie, pieprz, papryka słodka
Przygotowanie:
- Rozgrzewamy masło i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę.
- Do cebuli dodajemy pokrojoną szynkę i smażymy, aż będzie miała złoty kolor.
- Cukinię myjemy, kroimy na pół, a następnie w kostkę. Dodajemy do cebuli i szynki. Gotujemy na średnim ogniu, aż będzie miękka.
- Studzimy.
Ciasto:
- Nastawiamy piekarnik na 190'C.
- Łączymy ze sobą suche składniki i mieszamy.
- W drugiej misce łączymy jajka, mleko, olej i wodę. Dokładnie mieszamy i dodajemy do suchych składników. Mieszamy krótko, niezbyt dokładnie, do połączenia się masy.
- Dodajemy warzywa do masy, kroimy fetę w kostkę i posypujemy wszystko szklanką sera. Mieszamy.
- Wkładamy naszą masę do foremek.
- Pieczemy ok. 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz