30.12.2014

FIT: pieczony kurczak z brokułem&kalafiorem&fetą i ryżem!

Święta, święta i po... no właśnie! Po wszystkich moich postanowieniach! Dawno nie zjadłam tyle słodkości, a w Wigilię nie szczędziłam sobie na dokładkach kapusty z grzybami czy pierogów. Ale nie żałuję, bo taka "wyżerka" zdarza się raz w roku. Czas powrócić do normalności i dlatego tym wszystkim, którzy nie mogą patrzeć na ryby i inne cuda proponuję marynowanego w sosie sojowym kurczaka z brązowym ryżem i warzywami z fetą.

Składniki:
2 x pierś z kurczaka
1 opakowanie mieszanki warzyw (brokuł + kalafior)
1/2 opakowania sera FETA
garść nasion (u mnie: pestki słonecznika i dynia)
1 woreczek brązowego ryżu
pieprz, sól, pietruszka, 1 łyżeczka oliwy, 1 łyżka sosu sojowego ciemnego, 1 ząbek czosnku, szczypta papryki słodkiem i curry

Przygotowanie:
  1. Marynata: kurczaka kroimy w paski, wkładamy do miski, zalewamy  oliwą, sosem sojowym, dodajemy pietruszkę, sól, pieprz, paprykę i curry. Mieszamy. Odstawiamy na minimum 20 minut do lodówki.
  2. Ryż gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. Zajmie to ok. 30 minut.
  3. Nagrzewamy piekarnik do 180'C, kurczaka układamy na papierze do pieczenia i pieczemy przez ok. 16-18 minut.
  4. Warzywa wrzucamy do zimnej, lekko osolonej wody. Od momentu wrzenia gotujemy ok. 6-8 minut, aby nie zrobiło się z nich purée.
  5. Kurczaka i ryż przekładamy na talerz. Odcedzone warzywa posypujemy fetą oraz nasionami.
Takie proste danie było dla nas ukojeniem po tej kilkudniowej rozpuście. Smacznego! 









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz