Kuchnia francuska i możliwości podania i wykorzystania sera chyba nigdy nie przestaną mnie zaskakiwać! Danie, które dziś przedstawiam nie ma nazwy, nazwijcie je jak chcecie, ale obiecajcie, że kiedyś powtórzycie :) Minimum składników, 40 min przygotowania, gwarantowana sytość, a smak - nieziemski!
*Vacherin Mont d’or. Tutaj kilka słów na temat sera, z którym spotkałam się pierwszy, ale na pewno nie ostatni raz! To szwajcarski ser z mleka krowiego, który idealnie odnajduje się w piekarniku. Podawany w sosnowym opakowaniu utrzymuje jego kształt i nadaje niesamowitego aromatu. Zasada, która tyczy się większości serów: przed jego podaniem (na zimno czy ciepło), należy pozostawić go w temperaturze pokojowej przez ok. 1 godzinę. Ser nabierze odpowiedniej konsystencji oraz zapachu. Jego data ważności jest stosunkowo krótko, ponieważ po produkcji wytrzymuje tylko do 3 tygodni. Francja ma również swój odpowiednik, który nazywa się po prostu Mont d'or, który, w przeciwieństwie do swojego szwajcarskiego brata, wytwarzany jest z surowego mleka krowiego. (więcej).
Smacznego! :)
Składniki (na 5 osób):
800-900g kiełbasy (u nas normalna, wędzona)
1 kg ziemniaków
1 ząbek czosnku
1 cebula
2*szklanki wody
1 x ser Vacherin Mont d’or* (może być Camembert)
1 szklanka białego wina wytrawnego
mieszanka sałat + sos vinaigre
Przygotowanie:
- Nagrzewamy piekarnik do 180'C.
- Cebulę podsmażamy na dużej ilości tłuszczu. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i smażymy, aż będą miękkie. Uważajcie, by nie używać zbyt wysokiej temperatury, bo wszystko Wam się spali!
- Gdy ziemniaki będą miękkie, na ich wierzch kładziemy kiełbasy, które powinny być poprzekłuwane w niektórych miejscach (np. wykałaczką). Podlewamy szklanką wody, przykrywamy pokrywką i tak zostawiamy na ok. 30 minut. Co jakieś 5 min warto podlać kiełbasy wodą.
- W tym samym czasie łyżeczką wydrążamy dziurę w serze. Siekamy czosnek, wkładamy go do środka, zalewamy białym winem i wkładamy do piekarnika na ok. 20 min (wszystko zależy od wielkości sera).
- Już prawie gotowe! Teraz czas na przygotowanie sałaty z sosem vinaigre oraz otwarcie wina ;)
Serwowanie: Każdy rodzaj kiełbasy kroimy w dość grube paski. Gościom, którzy wybierają sobie kawałek mięsa, serwujemy ziemniaki, zalewamy je serem i violà!
*Vacherin Mont d’or. Tutaj kilka słów na temat sera, z którym spotkałam się pierwszy, ale na pewno nie ostatni raz! To szwajcarski ser z mleka krowiego, który idealnie odnajduje się w piekarniku. Podawany w sosnowym opakowaniu utrzymuje jego kształt i nadaje niesamowitego aromatu. Zasada, która tyczy się większości serów: przed jego podaniem (na zimno czy ciepło), należy pozostawić go w temperaturze pokojowej przez ok. 1 godzinę. Ser nabierze odpowiedniej konsystencji oraz zapachu. Jego data ważności jest stosunkowo krótko, ponieważ po produkcji wytrzymuje tylko do 3 tygodni. Francja ma również swój odpowiednik, który nazywa się po prostu Mont d'or, który, w przeciwieństwie do swojego szwajcarskiego brata, wytwarzany jest z surowego mleka krowiego. (więcej).
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz