11.01.2015

G.. grillowany kurczak w sosie sojowym i kaszą jaglaną.

Wszędzie widzę dania z kaszy jaglanej, a sama tak rzadko ją jem. Z czego to wynika? Może z lenistwa (nie chce mi się jej pilnować i tak długo gotować ;p z drugiej strony jednak przecież brązowy ryż gotuje się jeszcze dłużej!), czy może zniechęca mnie jej wcześniejsze mycie? Sama nie wiem. Ale z braku laku, ryżu i ochoty na jedzenie makaronu postanowiłam ją dziś przygotować i zaryzykować. I było warto! 

Składniki:
1 x pierś kurczaka
1/2 szklanki kaszy jaglanej
3 szklanki wody
1 łyżka oliwy
marynata: 1 łyżeczka oliwy, 1 łyżka sosu sojowego ciemnego, czosnek, papryka ostra w proszku, szczypta soli pieprzu
1 duża marchewka, 1/2 szklanki groszku zielonego, 4 duże pieczarki, 1/2 cebuli
pieprz, sól, papryka słodka w proszku, pieprz, sól

Przygotowanie:
  1. Kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy z wszystkich niechcianych rzeczy. Wkładamy go do miski, dodajemy wszystkie składniki marynaty i wkładamy do lodówki na 20 minut.
  2. Kaszę jaglaną najpierw płuczemy kilka razy w letniej wodzie (aby pozbyć się goryczki).
  3. Wrzucamy ją do garnka, zalewamy 2 szklankami wody, dodajemy szczyptę soli i gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut. U mnie już po 7 minutach cała woda wyparowała, więc dodałam kolejną szklankę. Uwaga: kaszy nie mieszamy, ponieważ potem zaczyna się przypalać.
  4. W innym garnku rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i dodajemy pokrojoną cebulę, pieczarki i pokrojoną w plastry marchewkę. Po ok. 10 minutach dodajemy groszek. Przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Ściągamy z ognia.
  5. Gdy kasza będzie ugotowana, dodajemy ją do warzyw i mieszamy. 
  6. Rozgrzewamy patelnię do grillowania i grillujemy kurczaka z każdej strony po ok. 5 minut.
Pyszne i sycące danie, idealne przed treningiem. Pikantny kurczak idealnie komponował się z kaszą. Na pewno będę często do niej wracała!



 

2 komentarze: