23.01.2015

M... muffiny kakaowe z waniliowym budyniem!

Zawsze marzyłam o pięknie wyrośniętych babeczkach. I co prawda rosły sobie, ale nigdy nie pękały an samej górze. Aż do dziś! Nie wiem, czy to przez mój humor czy pogodę (?!), ale jeszcze nigdy nie były tak piękne jak dzisiaj!
Do ozdabiania muffinów użyłam prezentu Gwiazdkowego od mojej koleżanki :)





Sam przepis bajecznie prosty i zdecydowanie najlepszy jaki dotąd użyłam :) Mozna konfigurować dodatki, ale ja uwielbiam połączenie wanilii i kakao! 



Składniki (wyszło mi 8 dużych i 6 małych muffinek):

Suche składniki:
2 szklanki mąki
3 czubate łyżki kakao
1/2 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Mokre składniki:
1 jajko
1/3 szklanki oleju/oliwy z oliwek
1/2 szklanka mleka

1 opakowanie budyniu waniliowego


Przygotowanie:
  1.  Nagrzewamy piekarnik do 180'C.
  2. W jednej misce łączymy suche składniki.
  3. Jajko, mleko i olej łączymy w innej misce i dodajemy je do suchych składników.
  4. Ciasto przekładamy do papilotek i pieczemy ok. 14-15 minut. (te mniejsze potrzebowały zaledwie 6 minut ;))
  5. Wyciągamy z piekarnika i czekamy, aż ostygną.
  6. Budyń gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. Do mojego dodałam dodatkowo 1 łyżeczkę cukru waniliowego (można również ekstrakt).
  7. W babeczkach robimy otwory i umieszczamy ostudzony budyń.

Voilà! Potrzeba czegoś więcej? :)









1 komentarz:

  1. Mmm, jestem pewna, że smakowały wybornie :)
    A wyglądają fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń