Ale Meksyk ! Zupa meksykańska !
Mam kilka uzależnień i wiecie też, że do jednego z nich należą
zupy ;) bardzo trudno przekonać mężczyznę do ich jadania. Niektórzy
twierdzą, że się nie najedzą, niektórzy, że zupy są nudne i niesmaczne. Ja
jakoś przekonalam moją Drugą Połówkę, jednak wciąż jest bardzo wybredy i nie
każda zupa mu podchodzi ;) muszę się nieźle nagimnastykować, aby on i jego
brzuszek byli szczęśliwi! Dlatego na wieczór wymyśliłam pyszną zupę
gulaszowo-meksykańską, z przewagą Meksyku ;) teraz pomyślałam, że
idealnie (zamiast chleba) sprawdziłyby się chipsy Nachosy, ale wykorzystam to
następnym razem ;)
Składniki :
300g
mięsa wołowego
400ml
bulionu
½
puszki kukurydzy
½
puszki czerwonej fasoli
1 cebula
1 mały ząbek czosnku
1
puszka pomidorów
3
ziemniaki
1
papryka czerwone + 1 papryka żółta
1/3
paczki « mieszanki do zup » z marchewką, groszkiem
przyprawy :
sól, pieprz, papryka ostra/słodka, czosnek,
ser do
posypania (u mnie Emmentaler)
Przygotowanie :
1.
Warzywa myjemy, kroimy.
2.
Mięso podsmażamy na czosnku i
cebuli ok. 5 minut z każdej strony, aż będzie zarumienione.
3.
Gotujemy bulion.
4.
Do bulionu wrzucamy mięso,
paprykę, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
5.
Po 10minutach dodajemy resztę
warzyw.
6.
Dodajemy puszkę pomidorów.
7.
Doprawiamy przyprawami.
8.
Ze względu na mięso, zupę gotujemy
ok. 40 minut.
9.
Podajemy z bagietką, posypujemy
serem lub dodajemy nachosy ;)
Smacznego ! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz