27.11.2014

C... (zupa) Cukiniowo-Porowa!

Cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw, którego brak w lodówce jest bardzo zauważalny. Używam jej do placków, naleśników, makaronów, ale nigdy nie zrobiłam zupy. Do dzisiaj ;)


Składniki:
1 duża cukinia
1 ząbek czosnku
1/2 średniego pora
250ml bulionu
1 mała marchewka
1 łyżka masła
sól, pieprz, koperek, papryka ostra, oregano


Przygotowanie:
  1. Przygotowujemy bulion, wkrajamy marchewkę oraz pokrojony w plastry por.
  2. W garnku na maśle podsmażamy posiekany czosnek z pokrojoną w kostkę cukinią. Posypujemy solą i pieprzem. Ja akurat zostawiam skórkę, bo bardzo ją lubię ;) a nawet preferuję!
  3. Smażymy, aż cukinia się lekko zarumieni.
  4. Marchewkę i por dodajemy do cukinii i zalewamy bulionem. Nie musimy wykorzystać całego, wszystko zależy od konsystencji jaką chcecie uzyskać.
  5. Gotujemy 5 minut. 
  6. Blendujemy.
  7. Dodajemy łyżkę oregano, szczyptę ostrej papryki, mieszamy.

Możemy podawać z makaronem, grzankami, pestkami słonecznika lub jak ja: z chlebem (tym razem Pumpernikiel). Smacznego :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz