Cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw, którego brak w lodówce jest bardzo zauważalny. Używam jej do placków, naleśników, makaronów, ale nigdy nie zrobiłam zupy. Do dzisiaj ;)
Składniki:
1 duża cukinia
1 ząbek czosnku
1/2 średniego pora
250ml bulionu
1 mała marchewka
1 łyżka masła
sól, pieprz, koperek, papryka ostra, oregano
Przygotowanie:
- Przygotowujemy bulion, wkrajamy marchewkę oraz pokrojony w plastry por.
- W garnku na maśle podsmażamy posiekany czosnek z pokrojoną w kostkę cukinią. Posypujemy solą i pieprzem. Ja akurat zostawiam skórkę, bo bardzo ją lubię ;) a nawet preferuję!
- Smażymy, aż cukinia się lekko zarumieni.
- Marchewkę i por dodajemy do cukinii i zalewamy bulionem. Nie musimy wykorzystać całego, wszystko zależy od konsystencji jaką chcecie uzyskać.
- Gotujemy 5 minut.
- Blendujemy.
- Dodajemy łyżkę oregano, szczyptę ostrej papryki, mieszamy.
Możemy podawać z makaronem, grzankami, pestkami słonecznika lub jak ja: z chlebem (tym razem Pumpernikiel). Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz