Cieszy mnie fakt, że sezon na zupy dopiero się rozkręca, dlatego dziś zapraszam Was na pyszną, zdrową zupę porową z boczkiem (dla męskiej, acz nie tylko ;)) części oraz grzankami. Pycha!
Składniki:
3 pory
1 średnia cebula
2 ziemniaki
1 marchewka
1,5 łyżki masła
1/2 szklanki wody
200ml bulionu
40g boczku
1 kromka chleba/bułka, pokrojona w kostkę
1łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka słodka, suszona natka pietruszki, szczypta(!) kurkumy, zioła prowansalskie, czosnek
Przygotowanie:
- W garnku rozgrzewamy masło. Pory oczyszczamy, myjemy pod bieżącą wodą i kroimy w paski wraz z pokrojoną w kostkę cebulę oraz pory. Dusimy na średnim ogniu. Uwaga, aby por nie zbrązowiał. Jeśli o to zadbacie, będziecie się cieszyć lekko orzechowym smakiem :)
- Po 10minutach dodać wody.
- Przygotować bulion, wrzucić do niego pokrojone ziemniaki oraz marchewkę.
- Po 15minut duszenia pora, zalewamy go bulionem.
- Przyprawiamy lekko solą, pieprzem, papryką, czosnkiem i kurkumą.
- Blendujemy w momencie, aż warzywa (marchew i ziemniak) będą miękkie. Przed blendowaniem warto sprawdzić konsystencję zupy. Jeśli dla Was będzie zbyt rzadka, odlejcie wodę łyżką lub dodajcie śmietany (ja ten krok pominęłam).
- Zupę zostawiamy na małym ogniu, posypujemy pietruszką.
Grzanki&boczek:
- Na łyżce oliwy podsmażamy boczek.
- Pokrojone pieczywo dorzucamy do boczka (lubię jego smak w grzankach, ale oczywiście możecie to robić osobno). Wszystko posypujemy lekko czosnkiem, papryką, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Zdejmujemy z patelni, aż wszystko będzie chrupiące. Dodajemy do zupy.
Szybka, pożywna i delikatna. Wedle uznania możecie ją wzbogacić innym mięsem (może pulpeciki?) oraz zabielić śmietaną, jednak mi nie było to potrzebne. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz