25.11.2014

P.. Porowa z boczkiem i grzankami!

Cieszy mnie fakt, że sezon na zupy dopiero się rozkręca, dlatego dziś zapraszam Was na pyszną, zdrową zupę porową z boczkiem (dla męskiej, acz nie tylko ;)) części oraz grzankami. Pycha!



Składniki:
3 pory
1 średnia cebula
2 ziemniaki
1 marchewka
1,5 łyżki masła
1/2 szklanki wody
200ml bulionu
40g boczku
1 kromka chleba/bułka, pokrojona w kostkę
1łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka słodka, suszona natka pietruszki, szczypta(!) kurkumy, zioła prowansalskie, czosnek



Przygotowanie:
  1. W garnku rozgrzewamy masło. Pory oczyszczamy, myjemy pod bieżącą wodą i kroimy w paski wraz z pokrojoną w kostkę cebulę oraz pory. Dusimy na średnim ogniu. Uwaga, aby por nie zbrązowiał. Jeśli o to zadbacie, będziecie się cieszyć lekko orzechowym smakiem :)
  2. Po 10minutach dodać wody.
  3. Przygotować bulion, wrzucić do niego pokrojone ziemniaki oraz marchewkę.
  4. Po 15minut duszenia pora, zalewamy go bulionem. 
  5. Przyprawiamy lekko solą, pieprzem, papryką, czosnkiem i kurkumą.
  6. Blendujemy w momencie, aż warzywa (marchew i ziemniak) będą miękkie. Przed blendowaniem warto sprawdzić konsystencję zupy. Jeśli dla Was będzie zbyt rzadka, odlejcie wodę łyżką lub dodajcie śmietany (ja ten krok pominęłam).
  7. Zupę zostawiamy na małym ogniu, posypujemy pietruszką.
Grzanki&boczek:
  1. Na łyżce oliwy podsmażamy boczek.
  2. Pokrojone pieczywo dorzucamy do boczka (lubię jego smak w grzankach, ale oczywiście możecie to robić osobno). Wszystko posypujemy lekko czosnkiem, papryką, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Zdejmujemy z patelni, aż wszystko będzie chrupiące. Dodajemy do zupy.

Szybka, pożywna i delikatna. Wedle uznania możecie ją wzbogacić innym mięsem (może pulpeciki?) oraz zabielić śmietaną, jednak mi nie było to potrzebne. Smacznego!




 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz