17.11.2014

K... Kuskus

Ilekroć przygotowuję rybę czy inne mięso, zastanawiam się, co tym razem dodać do dania? Makaron? Ryż? A może ziemniaki czy frytki? No tak, ale ile można jeść takie rzeczy? ;) Wtedy z pomocą przychodzą wszelkiego rodzaju kasze, które w łatwy sposób potrafią urozmaicić każdy obiad. Jedną z nich jest kasza kuskus, przez niektórych uznawana za najzdrowszą z kasz, a dla innych jest pomocą w trakcie rozmaitych diet, ponieważ nie jest bardzo kaloryczna. Z tym ostatnim mogę się zgodzić pod warunkiem, że nie dodamy do niej żadnego ciężkiego sosu. Zresztą ta sama zasada dotyczy makaronów i ziemniaków. Wszystko z umiarem jest dobre :)

Do dzisiejszej ryby postanowiłam przygotować "sałatkę" kuskus z warzywami, która jako lekki dodatek idealnie wpasowała się w wieczorne klimaty.


Składniki:

1 kubek kaszy kuskus
2 szklanki gorącego bulionu
1 mała cebula
1 duża marchewka
1/2 cukini
1 sparzony, duży pomidor
1 łyżka oliwy
szczypta soli, pieprzu, 1 łyżka natki pietruszki, 1 łyżeczka cytryny

 Przygotowanie:
  1. Pomidora sparzamy w gorącej wodzie tak, aby skórka odeszła.
  2. Gotujemy bulion. Zalewamy nim kaszę (zostawiamy 1/2 szklanki), aż do jej przykrycia. Pamiętajcie, że kasza napęcznieje, więc użyjcie większego naczynia.
  3. Na oliwie z oliwek podsmażamy cebulę, marchewkę i cukinię. Po 5 minutach zalewamy je resztką bulionu. Gotujemy na małym ogniu.
  4. Pomidora obieramy ze skórki, usuwamy środek, kroimy w kostkę i dodajemy. 
  5. Gdy warzywa będą al dente, dodajemy kaszę.
  6. Mieszamy i dodajemy przyprawy wraz z cytryną. Można dodać odrobinę bulionu (w zależności od konsystencji, jaką chcecie uzyskać).

I gotowe! Kaszę można podawać na ciepło, jak i na zimno, a sprawdzi się jako doskonały, orientalny, inny i zaskakujący dodatek do dania :)

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz