27.11.2014

R... Risotto dyniowe z białym winem i kurczakiem!

Sezon na dynie powoli się kończy, więc przedstawiam Wam moje ostatnie danie, które wg Naczelnego zostało okrzyknięte najlepszym, jakie kiedykolwiek jadł! :)


Składniki:
2 szklanki dyni
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 pierś z kurczaka
250ml bulionu
1 marchewka
starty parmezan
1 łyżka oleju rzepakowego
2 kieliszki białego wina wytrawnego
1,5 szklanki ryżu do risotto
 sól, pieprz


Przygotowanie:

Bulion: gotujemy bulion z pokrojonym kurczakiem, marchewką i dynią.

Risotto:
  1. Na patelni na oleju podsmażamy poszatkowaną cebulę oraz pokrojony czosnek.
  2. Po kilku minutach dorzucamy nieugotowany ryż do risotto, szklimy go i zalewamy 1 szklanką wina. Gotujemy na średnim ogniu.
  3. Gdy wino odparuje, dodajemy kolejny kieliszek.
  4. Dolewamy szklankę bulionu, mieszamy i zostawiamy do momentu, kiedy bulion odparuje lub kiedy przejeżdżając drewnianą szpatułką przez środek patelni, ryż nie będzie się łączył (nie będzie "spływał" do środka).
  5. Czynność z bulionem powtarzamy tyle razy, ile będzie to konieczne (czyli do momentu, gdy ryż zmięknie).
  6. Z pozostałego bulionu wyławiamy dynię, dodajemy do ryżu. Pieprzymy i solimy do smaku. Zmniejszamy ogień.
  7. Rozgrzewamy piekarnik do 180'C.
  8. Naczynie żaroodporne lekko smarujemy oliwą. Wykładamy kolejno ryż z dynią, na to pokrojonego, ugotowanego kurczaka (którego lekko pieprzymy), po czym danie posypujemy parmezanem (lub innym serem).
  9. Pieczemy w temp. 180'C przez ok. 15min (do momentu zarumienienia się sera).

Nie wiem, które połączenie dyni (z winem czy mlekiem kokosowym) wygrywa, ale mówię Wam: niebo w gębie! Smacznego :)



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz