25.11.2014

PieczonyKurczak&Szpinak&DomoweFryty

Nie wierzę, jak w mojej mikroskopijnej zamrażarce mógł się schować szpinak! Jak sięgam pamięcią, kupiliśmy go z 2-3 tygodnie temu. Starość nie radość, już się zapomina o takich rzeczach ;) na szczęście nie jest on elementem zbędnym, bo pasuje zarówno dobrze i do makaronów, zapiekanek jak i ryb czy innych mięs. Dziś połączyłam go z kurczakiem i domowymi frytkami. Zapraszam!


Składniki (2 porcje);
2 piersi z kurczaka
300g szpinak mrożony
2 ząbki czosnku
5 ziemniaków
oliwa z oliwek
1,5 łyżka masła
4 plastry mozarelli
3-4 łyżki wody
sól, pieprz, papryka ostra/słodka, natka pietruszki, curry


Przygotowanie:

Kurczak
  1. Kurczaka kroimy w paski, zalewamy łyżką oliwy z oliwek, dodajemy szczyptę soli, pieprzu, curry, papryki ostrej, czosnku oraz pietruszki. Odstawiamy na ok. 20 minut.
  2. Nagrzewamy piekarnik na 180'C. Pieczemy na papierze przez ok. 15 minut, aby nie zrobił się suchy.
Ziemniaki:
  1.  Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
  2. Wkładamy je do zimnej wody na ok. 10 minut. (Czytałam gdzieś, że pozwala to pozbyć się skrobi)
  3. Zimną wodę wylewamy i zalewamy je wrzątkiem z odrobiną soli. Ponownie doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez dosłownie 5 minut. Mają być obgotowane, ale nie Ugotowane.
  4. Wykładamy je na papier i dokładnie osuszamy. Nawet najmniejsza kropla wody spowoduje pryskanie oleju, co jest bardzo niebezpieczne.
  5. W garnku rozgrzewamy 3 szklanki oleju*(zależy jaki macie garnek). Nie rozgrzewam go do maksymalnej temperatury, aby nie zaczął wędrować po całej kuchni.
  6. Ja użyłam dość małego garnka, więc frytki smażyłam w II turach. Każda z nich trwała ok. 10 minut, aż do zadowalającego, złotego koloru.
  7. Gotowe frytki ostrożnie wyjmujemy drewnianą łyżką z dziurami i osuszamy z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach.
Szpinak:
  1. Na łyżce masła rozgrzewamy drobno pokrojony ząbek czosnku. Ogień nie może być zbyt duży, by się nie przypalił, a wtedy będzie gorzki.
  2.  Wsypujemy zamrożony szpinak, dodajemy 3-4 łyżki wody, przykrywamy. Co jakiś czas mieszamy.
  3. Pod koniec gotowania dodajemy szczyptę pieprzu.

Czasem lubię tak się porozdwajać w kuchni i powiem Wam, że całkiem dobrze mi to wychodzi! To pyszny obiad i wariacja na temat kurczaka, a domowe frytki są tak samo wspaniałe jak domowy chleb. Smacznego!











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz