Nie wierzę, jak w mojej mikroskopijnej zamrażarce mógł się schować szpinak! Jak sięgam pamięcią, kupiliśmy go z 2-3 tygodnie temu. Starość nie radość, już się zapomina o takich rzeczach ;) na szczęście nie jest on elementem zbędnym, bo pasuje zarówno dobrze i do makaronów, zapiekanek jak i ryb czy innych mięs. Dziś połączyłam go z kurczakiem i domowymi frytkami. Zapraszam!
Składniki (2 porcje);
2 piersi z kurczaka
300g szpinak mrożony
2 ząbki czosnku
5 ziemniaków
oliwa z oliwek
1,5 łyżka masła
4 plastry mozarelli
3-4 łyżki wody
sól, pieprz, papryka ostra/słodka, natka pietruszki, curry
Przygotowanie:
Kurczak:
- Kurczaka kroimy w paski, zalewamy łyżką oliwy z oliwek, dodajemy szczyptę soli, pieprzu, curry, papryki ostrej, czosnku oraz pietruszki. Odstawiamy na ok. 20 minut.
- Nagrzewamy piekarnik na 180'C. Pieczemy na papierze przez ok. 15 minut, aby nie zrobił się suchy.
Ziemniaki:
- Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
- Wkładamy je do zimnej wody na ok. 10 minut. (Czytałam gdzieś, że pozwala to pozbyć się skrobi)
- Zimną wodę wylewamy i zalewamy je wrzątkiem z odrobiną soli. Ponownie doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez dosłownie 5 minut. Mają być obgotowane, ale nie Ugotowane.
- Wykładamy je na papier i dokładnie osuszamy. Nawet najmniejsza kropla wody spowoduje pryskanie oleju, co jest bardzo niebezpieczne.
- W garnku rozgrzewamy 3 szklanki oleju*(zależy jaki macie garnek). Nie rozgrzewam go do maksymalnej temperatury, aby nie zaczął wędrować po całej kuchni.
- Ja użyłam dość małego garnka, więc frytki smażyłam w II turach. Każda z nich trwała ok. 10 minut, aż do zadowalającego, złotego koloru.
- Gotowe frytki ostrożnie wyjmujemy drewnianą łyżką z dziurami i osuszamy z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach.
Szpinak:
- Na łyżce masła rozgrzewamy drobno pokrojony ząbek czosnku. Ogień nie może być zbyt duży, by się nie przypalił, a wtedy będzie gorzki.
- Wsypujemy zamrożony szpinak, dodajemy 3-4 łyżki wody, przykrywamy. Co jakiś czas mieszamy.
- Pod koniec gotowania dodajemy szczyptę pieprzu.
Czasem lubię tak się porozdwajać w kuchni i powiem Wam, że całkiem dobrze mi to wychodzi! To pyszny obiad i wariacja na temat kurczaka, a domowe frytki są tak samo wspaniałe jak domowy chleb. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz