19.11.2014

Z... (pikantna) zupa dyniowo - paprykowa!

Zupoholizmu ciąg dalszy ;) dynia nie gości u mnie zbyt często, ale jak już wpada, staram się z niej wyczarować jak najwięcej rzeczy. A zupa dyniowa to podstawa! Dzisiaj pojawi się jej pikantniejsza odsłona ;) ale jeśli macie ochotę na łagodną dyniową z krewetkami, zapraszam tu.

Składniki:
200g dyni (dajcie więcej, jeśli chcecie)
250ml bulionu warzywnego
1 cebula
1 mała marchewka
1 ząbek czosnku
1/2 czerwonej papryki
1/2 opakowania mleka kokosowego
1 łyżka oliwy
sól, pieprz, kurkuma, papryka chilli, ostra papryka



Przygotowanie:
  1. Gotujemy bulion.
  2. Dynię, cebulę, marchewkę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę.
  3. Cebulę i czosnek podsmażamy na 1 łyżce oliwy. Gdy będą miękkie, dodajemy je do bulionu wraz z pozostałymi warzywami (dynią, marchewką, papryką).
  4. Gotujemy tak długo, aż warzywa będą miękkie. (u mnie trwało to ok. 15 minut)
  5. Dodajemy przyprawy. (nie żałowałam papryki chilli ;))
  6. Zmniejszamy ogień. 
  7. Po 5 minutach dolewamy mleko kokosowe, chwilę gotujemy i blendujemy na gładką masę. 
I gotowe! "Piekło w gębie" na dobranoc jest cudowne :) Zachęcam też do dekorowania zupy pestkami dyni :) Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz