Zupoholizmu ciąg dalszy ;) dynia nie gości u mnie zbyt często, ale jak już wpada, staram się z niej wyczarować jak najwięcej rzeczy. A zupa dyniowa to podstawa! Dzisiaj pojawi się jej pikantniejsza odsłona ;) ale jeśli macie ochotę na łagodną dyniową z krewetkami, zapraszam tu.
Składniki:
200g dyni (dajcie więcej, jeśli chcecie)
250ml bulionu warzywnego
1 cebula
1 mała marchewka
1 ząbek czosnku
1/2 czerwonej papryki
1/2 opakowania mleka kokosowego
1 łyżka oliwy
sól, pieprz, kurkuma, papryka chilli, ostra papryka
Przygotowanie:
- Gotujemy bulion.
- Dynię, cebulę, marchewkę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę.
- Cebulę i czosnek podsmażamy na 1 łyżce oliwy. Gdy będą miękkie, dodajemy je do bulionu wraz z pozostałymi warzywami (dynią, marchewką, papryką).
- Gotujemy tak długo, aż warzywa będą miękkie. (u mnie trwało to ok. 15 minut)
- Dodajemy przyprawy. (nie żałowałam papryki chilli ;))
- Zmniejszamy ogień.
- Po 5 minutach dolewamy mleko kokosowe, chwilę gotujemy i blendujemy na gładką masę.
I gotowe! "Piekło w gębie" na dobranoc jest cudowne :) Zachęcam też do dekorowania zupy pestkami dyni :) Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz