Gratin to nic innego, jak "francuski" sposób przygotowania potrawy. Jest to zapiekanka składająca się z absolutnie cienko pokrojonych, surowych ziemniaków (to cecha charakterystyczna!), zalanych sosem śmietanowo-jajecznym i przykrytym chrupiącą warstwą tartego sera. Z tą samodzielną potrawą,jak i częstym dodatkiem do dań spotkałam się już nie raz! Podstawowa wersja nazywa się Gratin dauphinois i składa się z podstawowych, wyżej wymienionych składników. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby ją zmodyfikować. Ja dodałam plastry szynki oraz cebulę, co stworzyło pyszne połączenie.
Składniki (w zależności od Waszej formy):
6 dużych, surowych ziemniaków pokrojonych w cienkie plasterki (można użyć nożyka, tarki do warzyw lub specjalny nożyk)
1 ząbek czosnku
kosteczka masła
100ml śmietany 30%*
1 jajko
duża szklanka tartego sera (u mnie trochę mozarelli oraz parmezanu)
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie
Opcjonalnie: 1 mała cebula, szynka (boczek również pasuje!)
*wersja fit: zamiast śmietany można dodać mały jogurt naturalny
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzać do 200'C.
- Formę wysmarować masłem oraz przeciętym czosnkiem (nada to świetnego aromatu!).
- Surowe ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki, dosłownie kilka mm (inaczej będą twarde, co zepsuje całą potrawę).
- W osobnym naczyniu wymieszać jajko ze śmietaną, dodać przyprawy (pieprz, sól, zioła prowansalskie, gałkę muszkatołową). Już na tym etapie można dodać również trochę startego sera.
- Ułożyć pierwszą warstwę ziemniaków tak, by nachodziły na siebie, zalać masą jajeczną, nałożyć szynkę. Czynność powtarzamy do "wyczerpania się zapasów" :)
- Na samą górę położyć pokrojoną w piórka cebulę, a następnie dodać sporo sera (którego u mnie zabrakło, bo dodałam zbyt dużo do masy jajecznej ;p)
- Zapiekamy ok. 40-50minut.
Et voilà! Pyszna zapiekanka komponuje się idealnie z minimalistyczną sałatką z sosem vinaigre. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz