Ja, jako amatorka zdrowego odżywiania nie
wierzę, że dopiero teraz wpadłam na pomysł zrobienia domowej granoli !
Wiem, że nie można popadać w skajność, ale czasem czytając skład płatków mam
ochotę się popłakać. I niestety nie jestem w stanie wybić ich z głowy
G. ! Oby zmienił zdanie ;)
Granolę można modyfikować na million sposobów,
ale jestem pewna, że na pewno każdy z Was ma coś w domu, z czego może wykonać
ten pyszny dodatek do jogurtów czy mleka, a nawet ciast i deserów.
Składniki :
1 szklanka płatków owsianych
½ szklanki otrębów żytnich
½ szklanki płatków jęczmiennych
½ szklanki migdałów
1 łyżeczka orzechów laskowych
1 łyżeczka orzechów włoskich
1 duża łyżka cynamonu
2 łyżki miodu
½ szklanki żurawiny
½ szklanki rodzynek
Przygotowanie :
1.
Nastawiamy piekarnik na
170 ‘C.
2.
Orzechy*, płatki, cynamon i miód
mieszamy drewnianą łyżką.
3. Wkładamy na papier do pieczenia i
pierzemy przez ok. 20-25 min. Co jakiś czas mieszajcie, aby wszystko ładnie się
zrumieniło. To wyeliminuje też ewentualność przypalenia się orzechów ;)
4.
Wyciągamy granolę do ostygnięcia.
5.
Kroimy ją/lekko rozbijamy i
dodajemy suszone owoce. Mieszamy.
6.
Zamykamy szczelnie w słoiku i
cieszymy się pysznym śniadaniem :)
* jeżeli zdecydujecie się na orzechy laskowe nie zapomnijcie zdjąć z nich wcześniej skórki ;)
Moja granola to granola wypasiona! Ma
dużo składników, ale właśnie innego śniadania sobie nie wyobrażam!
Smacznego !
uwielbiam taką domową granolę, można dodać do niej to, co lubimy najbardziej! :)
OdpowiedzUsuń