11.11.2014

G... Granola na bogato!


Ja, jako amatorka zdrowego odżywiania nie wierzę, że dopiero teraz wpadłam na pomysł zrobienia domowej granoli ! Wiem, że nie można popadać w skajność, ale czasem czytając skład płatków mam ochotę się popłakać. I niestety nie jestem w stanie wybić ich z głowy G. !  Oby zmienił zdanie ;)

Granolę można modyfikować na million sposobów, ale jestem pewna, że na pewno każdy z Was ma coś w domu, z czego może wykonać ten pyszny dodatek do jogurtów czy mleka, a nawet ciast i deserów.


                                                                        Składniki :
                                                        1 szklanka płatków owsianych
½ szklanki otrębów żytnich
½ szklanki płatków jęczmiennych
½ szklanki migdałów
1 łyżeczka orzechów laskowych
1 łyżeczka orzechów włoskich
1 duża łyżka cynamonu
2 łyżki miodu
½ szklanki żurawiny
½ szklanki rodzynek

Przygotowanie :

1.     Nastawiamy piekarnik na 170 ‘C.
2.     Orzechy*, płatki, cynamon i miód mieszamy drewnianą łyżką.
3.  Wkładamy na papier do pieczenia i pierzemy przez ok. 20-25 min. Co jakiś czas mieszajcie, aby wszystko ładnie się zrumieniło. To wyeliminuje też ewentualność przypalenia się orzechów ;)
4.     Wyciągamy granolę do ostygnięcia.
5.     Kroimy ją/lekko rozbijamy i dodajemy suszone owoce. Mieszamy.
6.     Zamykamy szczelnie w słoiku i cieszymy się pysznym śniadaniem :)

* jeżeli zdecydujecie się na orzechy laskowe nie zapomnijcie zdjąć z nich wcześniej skórki ;)


Moja granola to granola wypasiona! Ma dużo składników, ale właśnie innego śniadania sobie nie wyobrażam! Smacznego !






1 komentarz:

  1. uwielbiam taką domową granolę, można dodać do niej to, co lubimy najbardziej! :)

    OdpowiedzUsuń