Sałatka idealna dla osób na diecie, na kolację, II śniadanie, do lunch box'u. Czasami nie mam ochoty biegać między garnkami, doglądać czegoś w piekarniku, więc przygotowuję takie danie z czystą świadomością, że jem zdrowo, a mój brzuszek będzie najedzony i szczęśliwy.
Wystarczy nam kilka składników na wyczarowanie szybkiej sałatki! Dzisiaj wersja z zieloną fasolką.
Składniki (2 porcje):
1/2 sałaty lodowej
1 pomidor
1/2 zielonego ogórka
4 łyżki kukurydzy
1/2 puszki zielonej fasolki
2 jajka ugotowane na twardo
1/3 czerwonej papryki
puszka tuńczyka w sosie własnym
sos vinaigre (tym razem dodałam dość dużo musztardy)
Przygotowanie:
- Jajka gotujemy na twardo. Moim założeniem było chociaż trochę płynne żółtko, ale zagadałam się przez telefon ;p
- Przyrządzamy sos (przepis tu).
- Warzywa myjemy.
- Rozkładamy sałatę na talerze, polewamy lekko sosem.
- Warzywa kroimy w kostkę, dodajemy zieloną fasolkę i kukurydzę.
- Jajka kroimy na ćwiartki. Lekko solimy i pieprzymy.
- Dodajemy tuńczyka.
- Polewamy resztką sosu.
Dla G. obowiązkowo była bagietka :) Sałatka fajnie smakuje też z dodatkiem makaronu lub sera. Smacznego i zdrowego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz