12.11.2014

S... Sałatka z tuńczykiem .

Sałatka idealna dla osób na diecie, na kolację, II śniadanie, do lunch box'u. Czasami nie mam ochoty biegać między garnkami, doglądać czegoś w piekarniku, więc przygotowuję takie danie z czystą świadomością, że jem zdrowo, a mój brzuszek będzie najedzony i szczęśliwy.

Wystarczy nam kilka składników na wyczarowanie szybkiej sałatki! Dzisiaj wersja z zieloną fasolką.

Składniki (2 porcje):
1/2 sałaty lodowej
1 pomidor
1/2 zielonego ogórka
4 łyżki kukurydzy
1/2 puszki zielonej fasolki
2 jajka ugotowane na twardo
1/3 czerwonej papryki
puszka tuńczyka w sosie własnym
sos vinaigre (tym razem dodałam dość dużo musztardy)

Przygotowanie:
  1. Jajka gotujemy na twardo. Moim założeniem było chociaż trochę płynne żółtko, ale zagadałam się przez telefon ;p
  2. Przyrządzamy sos (przepis tu).
  3. Warzywa myjemy. 
  4. Rozkładamy sałatę na talerze, polewamy lekko sosem.
  5. Warzywa kroimy w kostkę, dodajemy zieloną fasolkę i kukurydzę.
  6. Jajka kroimy na ćwiartki. Lekko solimy i pieprzymy.
  7. Dodajemy tuńczyka.
  8. Polewamy resztką sosu.

Dla G. obowiązkowo była bagietka :) Sałatka fajnie smakuje też z dodatkiem makaronu lub sera. Smacznego i zdrowego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz