20.11.2014

Bułeczki z pupką ;)

Piekarni ciąg dalszy! Spodobało mi się to! Mam nadzieję, że z biegiem czasu dojdę do perfekcji. Ale co racja to racja, nie ma nic lepszego, niż świeże bułeczki na rano! Warto czasem zgrzeszyć i spróbować białego pieczywa.

Dzisiaj u mnie bułki, które pokazują pupę, dosłownie :D do głowy przychodzą mi teraz same głupie powiedzonka, które zachowam dla siebie,  a Was oszczędzę ;p Skubane są pracochłonne, ale czego się nie robi, by zadowolić swój brzuszek i... ambicje? ;)

Za przepis od razu dziękuję Moim Wypiekom , gdzie znajdziecie mnóstwo pysznych przepisów! :)

Składniki: (wyszło mi 6 dużych bułek)
3 szklanki mąki
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczka cukru białego
1 opakowanie drożdży instant
3/4 szklanki ciepłego mleka
1/2 szklanki ciepłej wody

Przygotowanie:
  1. Mąkę, drożdże, sól i cukier przesiewamy do miski. Lekko mieszamy drewnianą łyżką. 
  2. Dodajemy ciepłe mleko oraz wodę. Mieszamy i ugniatamy ok. 10-12 minut.
  3. Przekładamy do lekko wysmarowanej oliwą miski, przykrywamy ręcznikiem, odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy, aż podwoi swoją objętość. U mnie trwało to ok. 1,5 godziny.
  4. Ciasto wykładamy,ugniatamy chwilę i dajemy mu 5 minut, by odpoczęło.
  5. Dzielimy je na kilka części (ja chciałam mieć większe bułki, więc wyszło mi 6 , ale patrząc, jak urosły, zróbcie je mniejsze ;p).
  6. Podzielone ciasto formujemy w kulkę i lekko rolujemy w dłoniach.
  7. Posypujemy lekko mąką i czekamy 30 minut.
  8. Robimy rowek "pupę" (:p) w bułce. Ja zrobiłam to drewnianą szpatułką. Odstawiamy na ostatnie 15 minut.
  9. Piekarnik skropić wodą (lub pod blachą ułożyć naczynie z wodą - doda to chrupiącej skórki) nastawić na 200'C i piec przez 20 minut, aż będą złociste.
Ja na jeszcze ciepłą nałożyłam trochę masła i pasztetu :D Taaakie pyszne, że szok! Smacznego!








1 komentarz:

  1. Satysfakcja z upieczenia takich bułeczek jest ogromna :) Szczególnie, jeśli wychodzą takie ładne, jak Twoje :)

    OdpowiedzUsuń