10.11.2014

P... Pierogi! (i polska impreza!)


Polska noc !

Zorganizowana w sobotę impreza, była kolejnym krokiem do przybliżenia gościom naszego kraju i pokazaniem go od strony kulinarnej. Sobota była bardzo pracowita !  Zapomniałam już, że robienie pierogów to AŻ taka pracochłonna czynność. Na szczęście miałam, pomocnika, który wyręczył mnie w wałkowaniu ciasta ;) a na koniec docenił za wkład pracy! I pomyśleć, że moja mama czasami robiła 300 pierogów dla całej rodziny oO teraz rozumiem, czemu czasem siedziała do 2-3 w nocy ;p

W dzisiejszym poście podam Wam super przepis na pierogi oraz przedstawię smakowitości, które jeszcze przygotowałam (kabanosy i pasztet z pomidorami wygrał !)

Jestem osobą, która nie trzyma się miar, dużo rzeczy robi na oko, nie jest też zawsze wierna przepisom. Tak właśnie jest w przypadku ciasta na pierogi ;) trzymam się proporcji, jednak bardzo często szukam nowych recept. I tak oto przepis mojej mamy został zmieniony na znalezione w internecie ciasto, które (naprawdę !) nie klei się do stolnicy, ani do niewysypanej mąką blachy do pieczenia ;)

Z podanego ciasta wyszło mi 30 pierogów !

Dzisiaj zapraszam na... Ruskie !

Składniki :
Ciasto :
3 szklanki mąki
1 szklanka ciepłego mleka
0,5 szklanki ciepłej, przegotowanej wody
2 łyżki oleju
szczypta soli

Farsz :
5 ugotowanych ziemniaków
500g sera białego
4 cebule (+ 4na patelnię)
sól, pieprz, przyprawa Maggi
2 łyżki masła



Przygotowanie :
Farsz : Zaczynamy od farszu, ponieważ wszystkie składniki muszą ostygnąć :)
1.     Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
2.     Cebule kroimy i podsmażamy na patelni na maśle. (Ja akurat lubię, gdy cebula jest troszkę przypalona ;p) uwielbiam ten słodki zapach !
3.     Czekamy, aż wszystkie składniki ostygną.
4.     Szykujemy miskę i maszynkę do mielenia.
5.     Ziemniaki, cebulę i ser wrzucamy kolejno do maszynki i mielimy.
6.     Doprawiamy solą, pieprzem, przyprawą Maggi. Dokładnie mieszamy.



Ciasto :
1.     Dosłownie leciutko podgrzewamy mleko w garnku. Dodajemy ciepłą wodę i mieszamy.
2.     Wysypyjemy mąkę na stolnicę.
3.     Dodajemy szczyptę soli.
4.     Palcem należy zrobić wgłębienie, dodać olej oraz mleko z wodą.
5.     Wyrabiamy ciasto, aż samo będzie odchodziło od palców ;)
6.     Rozwałkowujemy i (najlepiej kubkiem) wykrajamy kółka.



Lepienie :
1.     Każde kółko (przed wypełnieniem nadzieniem) należy lekko « rozszerzyć » w palcach, aby było większe. Ostrożnie ! Uważajcie, aby ciasto się nie przedziurawiło !
2.     W mokre palce nabieramy trochę farszu, tworzymy z tego kulkę, kładziemy na środek wykrojonego ciasta i zlepiamy. Najpierw dokładnie palcami, następnie przyciskamy brzegi widelcem.

Gotowanie :
1.     Pierogi gotujemy w osolonej, wrzącej wodzie. Od momentu ich wypłynięcia, należy czekać jeszcze ok. 3-4 minuty (zależy od grubości ciasta)
2.     Ja zawsze podsmażam cebulę na patelni i dodaję do niej ugotowane pierogi. Pycha !



Pomimo faktu, że przed imprezą ledwo stałam na nogach i miałam 20minut na prysznic i przygotowanie przekąsek, miny gości naprawdę wynagradzają wszystko !
A co wtedy, kiedy zostanie Wam trochę farszu ? Mój teść jadł go z… chlebem i bardzo chwalił sobie smak ! Można też z kolei nagrzać piekarnik, do naczynia żaroodpornego wrzucić farsz, przykryć ziemniakami i serem i zapiekać. Mini gratin a’la pierogi ruskie ;)

Pierogi to był ewidentny gwóźdź programu. Jednak zaopatrzona w inne rarytasy widziałam, że ona również sprawiły gościom przyjemność :)

Na stole znalazły się dodatkowo:

1.     3 rodzaje sera ! Oscypek z mleka koziego, Gałka Ustrzycka z mleka krowiego oraz niezastąpiony ser topiony z kminkiem. Goście byli bardzo zaskoczeni, ponieważ we Francji ser wędzony nie jest popularny.
2.   Kabanosy, kiełbasa myśliwska oraz kiełbasa suszona (oj ależ nam pachniało w mieszkaniu przez ostatnie 2 tyg. ;p) znalazły uznanie w męskim gronie ;)
3.     Na stole znalazły się jeszcze domowej roboty wątrobianka oraz pasztet pomidorowy.
4.     Oraz (nie robiąc reklamy) wódka żołądkowa gorzka miętowa, nasza ulubiona :P


Mam jeszcze 2 opakowania pasztetu pomidorowego w domu. Jeden muszę przywieźć koleżance, bo tak jej zasmakował. Misja Polska Noc- melduję wykonanie zadania ! :)




3 komentarze:

  1. Ja jestem pierogowym mistrzem, hehehe :)
    ciasto robię z 1 kg mąki, pół litra ciepłej wody i jednego jajka, czasem dodam też łyżeczkę miękkiego masła lub śmietany - dzięki temu ciasto jest bardziej elastyczne i jeszcze nigdy nie miałam problemów z jego klejeniem się... Farsz wolę nakładać łyżeczką, wtedy palce się nie brudzą i lepiej się lepi :) i falbanki robię ręcznie, nawet mojego mistrza czyli mamę ostatnio w tym prześcigłam :D
    A wódka żołądkowa to absolutny must have na polskich imprezach! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. witaj! w składnikach na ciasto nie ma masła, a w wykonaniu napisałaś "dodaj olej, oraz mleko z masłem" proszę uzupełnij.

    OdpowiedzUsuń