5.11.2014

Q... Quiche z pesto, szynką, porem i szparagami!

Ciasto francuskie uwielbiam w każdej postaci! Tarty na słodko to jedne z nielicznych deserów, które toleruję, a słone quiche mogłabym jeść codziennie :) słyszałam opinię, jakoby tarta była "narodowym daniem francuskim" zaraz po serach i bagietce, co z całą pewnością potwierdzam! Aczkolwiek moja druga połówka ma inną teorię na ten temat... tarta, quiche i tego typu rarytasy są wg niego... HIPSTERSKIE! :D no myślałam, że padnę przy stole! Nie dało mu się wytłumaczyć, że można je spotkać w każdym kraju, a co dopiero, że są popularne od dłuższego czasu... eh. No ale przynajmniej hipsterskość mojej quichy nie wpłynęła na jej smak :) aprobata Połówki - zdobyta! :)

Spojrzałam do mojej peeeełnej lodówy i postanowiłam wpleść trochę polskiego akcentu do pysznego dania :) quiche z pesto, porem i szynką, w masie jajecznej z 2 rodzajami sera (emmentaler + rolada ustrzycka = świetny pomysł!). Zapraszam!

Składniki:
1 x ciasto francuskie (przyznaję się bez bicia: kupiłam!)
1 por
6 plastrów szynki (u mnie prosciutto)
2 jajka
1/2 opakowania sera Emmentaler*
1/2 opakowania Rolady Ustrzyckiej*
3 łyżki pesto
1 duża łyżka masła
5 białych szparag (ze słoiczka)
sól, pieprz, bazylia
*wybór serów zależy naprawdę od Was! Ja postawiłam na mocno wędzony polski akcent i było warto :)
 

Przygotowanie:
  1. Rozgrzewamy piekarnik. UWAGA! Ja nie mam piekarnika ;p ale mikrofalówkę z funkcją opiekacza. Nie jest siłaczką, nagrzewa się tylko do 200'C a i tak nie zdarzyło mi się niczego przypalić, więc dostosujcie temperaturę do swoich urządzeń ;)
  2. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojony por oraz szynkę. Doglądamy i mieszamy, aby nam się nie przypaliło :)
  3. Rozkładamy ciasto francuskie. Dookoła, na ok. 0,5cm od brzegu ciasta narysowałam kreskę nożem. Uważajcie, by nie przeciąć ciasta! Brzegi zawinęłam w stronę środka.
  4. Do miseczki wbijamy 2 jajka, dodajemy pokrojone lub starte sery, doprawiamy solą i pieprzem. 
  5. Ciasto smarujemy pesto, nakładamy na to masę serową, a następnie szynkę z porem. Dekorujemy je szparagami.
  6. Wkładamy do piekarnika i pieczemy. Ja potrzebowałam 20min. :)
Nieskomplikowane, za to na pewno robiące wrażenie na gościach :) idealne na specjalne okazje lub umilenie sobie ponurego dnia :) Smacznego!





2 komentarze:

  1. Wygląda mega po zapieczeniu! Podkradam pomysł do wykorzystania! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Życzę smacznego i czekam na efekty! :)

    OdpowiedzUsuń